Smarthouse på strandvejen – ”fra drøm til virkelighed”

Selve skalsikringen af huset og nat/til- og frakobling af alarmer er også koblet på KNX.

Selve skalsikringen af huset og nat/til- og frakobling af alarmer er også koblet på KNX.

En af de store fordele ved at vælge den åbne KNX-standard til bygningsautomation er, at alt kan styres fra en enkelt app på smartphonen, fastslår smarthouse-ejer Gert Abildskov.

I en nybygget strandvejsvilla i Rungsted har ejer Gert Abildskov fået et gennemført smarthouse. Allerede da huset blev tegnet, var de smarte funktioner indtænkt. Gert Abildskov gik i gang med at undersøge mulighederne og læste om det i forskellige smarthouse-grupper. Og en ting var helt sikkert: Han ville ikke have en kæmpestor computerserver til at stå og binde alt muligt skrammel sammen, som han udtrykker det.

»Så der var faktisk kun en løsning, der kunne leve op til det, og det var KNX,« siger han.

Fordelen ved KNX er, at det ikke kun er en leverandør, der kan levere komponenter, men mange, fordi det er en åbenstandard-bus til bygningsautomatisering. Det gav nogle helt andre muligheder i forhold til at tilslutte alle mulige specielle kontakter, displays, lysdæmpere og alt muligt andet.

»KNX er limen til at binde alle dine elektronikdimser sammen. Via en gateway er det muligt at integrere KNX med vores hjemmebiograf, der tænder og slukker automatisk, når KNX fortæller den det. KNX styrer også, hvilken belysning der skal være i biografen,« fortæller Gert Abildskov.

Så der for eksempel tændes for Apple TV, tændes og indstilles alt udstyr og lys i hjemmebiograf samtidig ved tryk på en enkelt knap i Apple HomeKit. Når der slukkes for Apple TV igen, slukker alt udstyr og lyset også.

Gert Abildskov har også fået bundet en stor mængde alamsensorer sammen i KNX, så hvis der for eksempel sker en vandlækage i huset, bliver alarmen trigget, og der kommer push-beskeder på hans smartphone.

»KNX Solutions programmerer og løser dine behov for at binde alle elektronikdimserne sammen i en platform, der er nem at styre, og hvor brugeren selv kan administrere det.«

Gert Abildskov, smarthouse-ejer. 

»Kort fortalt er KNX det eneste rigtige, hvis du vil bygge et ægte smarthouse. Du kan godt få Philips Hue-lamper, du kan styre med en app og Ikea-gardiner fra Zigbee. Det kan godt fungere sammen, men så har du pludselig forskellige apps til at styre det. Med KNX får du én løsning, der er baseret på enten Google Home eller Apple HomeKit til at styre det hele – også med stemmestyring,« siger han og fremhæver desuden, at det er en stor fordel, at du selv kan programmere enhederne på en nem måde.

En stor mængde alamsensorer er bundet sammen i KNX og sender automatisk push-beskeder til smarthouse-ejerens smartphone.

En stor mængde alamsensorer er bundet sammen i KNX og sender automatisk push-beskeder til smarthouse-ejerens smartphone.

Vigtigt at forstå behov 

Når der skal bygges et smarthouse, havde Gert Abildskov brug for at have nogle samarbejdspartnere, der forstår hans behov. Han kom i kontakt med Thomas Scharbau fra KNX Solutions, da de kendte hinanden fra gamle dage.

»Der er ikke en hjerne, eller styreenhed, som KNX-programmet ligger i, men logikken ligger i hver enhed. Hjernen består af funktioner fra diverse leverandører der interfacer ind på en bus, som du kan sætte en gateway på til enten Google Home eller Apple HomeKit, der så at sige præsenterer KNX i et nemt brugerinterface,« fortæller Gert Abildskov.

KNX-interfacet i installationen bliver produceret af Thinka. Den er din ’gør det selv-mand’ til at få almindelige folk til at forstå adresser, forklarer han. Alle KNX-enheder har en unik adresse, som Thinka oversætter til ’Tænd kontakt’, ’Tænd lys’ og så videre. Så Thinka er bindeleddet.

Mens gulvvarmen også er styret af KNX, har Gert Abildskov valgt ikke at tage ventilationen med ind under KNX, da Nilan-anlægget kører automatisk i forhold til luftfugtigheden.

 

Strandvejsvillaens gulvvarme er også styret af KNX.

Strandvejsvillaens gulvvarme er også styret af KNX.

Automatiseret sikkerhed

KNX Solutions arbejdede sammen med AV Vision om integration af videoovervågning og alarm til KNX-installationen.

Indgangsporten og to garageporte er også koblet op på KNX. Det gælder også husets indgangsdøre, hvor der kan gives adgang til huset via stemmestyring fra familiemedlemmernes smartphones, uanset hvor de befinder sig. Selve skalsikringen af huset og nat/til- og frakobling af alarmer er også koblet på KNX.

»Så hvis nogen bevæger sig på grunden, går alarmen. Kameraerne kan også tale til indtrængeren og gøre opmærksom på, at vagtselskabet er på vej. Der bliver samtidig sendt push-notifikationer til min smartphone,« fortæller Gert Abildskov.

Videoovervågningen kan skelne mellem dyr, mennesker og biler, så falske alarmer undgås. Der sidder også et 48 gange zoom-kamera på taget, der overvåger indkørslen.

»KNX-styringen betyder, at jeg bare kan gå ud ad døren, når jeg forlader hjemmet. Så sørger KNX for at låse, sætte alarmen til og lukke garageporten efter mig. Når jeg kommer hjem og nærmer mig huset, kører porten automatisk ned og skalsikringen slås fra.«

For at være sikker på, at data på smartphonen er tilgængeligt, hvis man står udenfor, og mobilnettet er nede, er der sat en wi-fi-antenne på taget. Dermed kan man komme på sit eget netværk ude fra vejen og få adgang til huset.

Lyset tænder automatisk ved mørkets frembrud via KNX.

Lyset tænder automatisk ved mørkets frembrud via KNX.